Ян Лопатка, Ройтерс Словашкият премиер Роберт Фицо, за когото бе съобщено,

...
Ян Лопатка, Ройтерс Словашкият премиер Роберт Фицо, за когото бе съобщено,
Коментари Харесай

Фицо – най-умелият словашки технолог на властта, вдъхновен от Орбан

Ян Лопатка, Ройтерс

 

Словашкият министър председател Роберт Фицо, за който бе обявено, че е с заплаха за живота, откакто беше прострелян в сряда, пое властта за четвърти път предишния октомври и обърна външната политика на страната към по-проруски позиции.

 

Той също по този начин стартира промени в наказателното законодателство и медиите, превизвикали опасения, че отслабва върховенството на закона.

В трите десетилетия политическа кариера 59-годишният Фицо ловко лавира сред обичайни проевропейски и националистически анти-брюкселски и антиамерикански позиции, като в същото време демонстрира подготвеност да промени курса съгласно публичното мнение или развиването на политически действителности.

 

През последните четири години той възприе по-крайни позиции, които включват остри рецензии към западните съдружници, обещания за прекъсване на военната поддръжка за Киев, опълчване на глобите против Русия и закани за налагане на несъгласие на всяка бъдеща покана за участие в НАТО за Украйна.

 

Неговата коалиция спря държавните словашки доставки на оръжия за Украйна и приказва за това, което той назовава западно въздействие във войната, което единствено довело до взаимното изтребване на славянски нации.

Въпреки това Фицо остава хладнокръвен през цялата си кариера във връзка с обещанията да отбрани стандарта на живот на тези, които се усещат изоставени в страна, където изискванията за мнозина постепенно се изравняват с тези в Западна Европа и където мнозина пазят относително приятни мемоари от предишното на комунистическата ера.


" Фицо механически владее упражняването на власт и е несъмнено най-хубавият в това в Словакия. Той няма съперник сега ", сподели социологът Михал Васечка от Института за политика в Братислава.
" Фицо постоянно следи изследвания на публичното мнение, схваща какво се случва " в обществото, добавя Васечка.

 

Неговият избирателен апел " Нито един патрон " за Украйна притегли гласоподавателите в 5.5-милионната страна от НАТО, където единствено малцинство има вяра, че Русия е отговорна за войната в Украйна.
Фицо, който анализаторите считат за въодушевен от унгарския министър председател Виктор Орбан, сподели, че са му драговолно словашките ползи и желае войната да завърши. Западните съдружници и Украйна споделят, че прекъсването на военната помощ за Киев би помогнало единствено на Русия.

 

" Ние считаме Виктор Орбан за един от тези европейски политици, които не се опасяват да пазят намерено ползите на Унгария и унгарския народ ", даде образец Фицо в отговор на въпрос на " Ройтерс " предходната година. " Той ги слага преди всичко. И това би трябвало да е ролята на един определен политик, да се грижи за ползите на своите гласоподаватели и на своята страна. "

 

Роден в работническо семейство, Фицо приключва право през 1986 година и се причислява към тогавашната ръководеща комунистическа партия.

След рухването на комунистическото ръководство през 1989 година той работи като юрист в държавната администрация, печели място в Народното събрание от името на преименуваната Комунистическа партия и съставлява Словакия в Европейския съд за правата на индивида.

 

Фицо управлява партията SMER-Социалдемокрация от 1999 година насам, откакто я сътвори, с цел да се опълчи на реформисткия дясноцентристки кабинет.

 

Той употребява недоволството от демократичните стопански промени за първата си изборна победа през 2006 година

 

Но той също по този начин поддкрепи курса за приемане на еврото през 2009 година, макар че образува държавно управление с националисти.

 

Вторият му кабинет завоюва, откакто друга дясноцентристка коалиция се разпадна две години по-късно, а твърдата позиция против мигрантите му оказа помощ да завоюва преизбиране през 2016 година След тази победа той разгласи, че желае Словакия да бъде като част от ядрото на Европейски Съюз дружно с Франция и Германия.

 

Политическият му шанс се изчерпа през 2018 година, когато журналистът Ян Куциак, който разследваше подкупи на високо равнище, и годеницата му Мартина Кушнирова бяха убити от поръчков палач. Това провокира всеобщи митинги против корупцията и Фицо бе заставен да подаде оставка. SMER загуби властта на изборите през 2020 година от партии, дали обещание да изкоренят корупцията, и неговата партия се разцепи.

 

С поддръжка в социологическите допитвания под 10%, Фицо един път се опита да отговори на страховете на гласоподавателите по време на пандемията от ковид, когато осъди държавните здравни ограничения.

Той стана най-видният политически представител на придвижването против маските за лице или имунизацията.

 

В същото време той се възползва от недоволството от разправиите измежду ръководещите и повдигна подозрения за техния прозападен курс, подхранвайки проруските разкази в обществените мрежи, всеобщо публикувани из Словакия.

 

Фицо също по този начин се измъкна от обвиняванията в подкупи, които преследваха партията му по време на политическата му кариера. Той беше упрекнат в незаконен скрит план през 2022 година за потребление на полицейска и данъчна информация против политически врагове - обвинявания, които той отхвърли и които по-късно бяха оттеглени.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР